For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Reconstructie van de kruising van de Lange en Korte Houtstraat, in zuidoostelijke richting naar de Leprozengracht
Reconstructie van de kruising van de Lange en Korte Houtstraat, in zuidoostelijke richting naar de Leprozengracht

De Waterloopleinbuurt was het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam. De tentoonstelling vertelt verhalen uit vierhonderd jaar geschiedenis van deze buurt, met foto’s, filmmateriaal, 3D-reconstructies en objecten. Wie woonden er? Hoe kwamen de bewoners hier terecht? En hoe leefden ze?

Antwoorden op deze vragen werden in de jaren 80 van de vorige eeuw onder de grond gevonden, toen het terrein braak lag vanwege de bouw van de Stopera. De gemeentelijke archeologische dienst groef twee huizenblokken met 100 beerputten op, die naast etensresten ook allerlei huisraad bevatten. Nader onderzoek leverde nieuwe kennis op over het dagelijks leven, de voeding en culturele achtergronden van de – merendeels joodse – bewoners in deze wijk in de zeventiende en achttiende eeuw.

3D-reconstructie van de buurt

Aan de tentoonstelling werkten onderzoekers mee van het NWO-project Diaspora and Identity en het 4D Research Lab. Ze maakten onder andere een 3D-reconstructie van hoe de eilanden Vlooienburg (waar nu het Waterlooplein is) en Valkenburg (tegenwoordig de Valkenburgerstraat) er ooit uit moeten hebben gezien. Daarmee kunnen bezoekers van de tentoonstelling op touchscreens door de 17e-eeuwse wijk dwalen. Ook reconstrueerden de onderzoekers een Joodse eetkamer van rond 1625.

Vlooienburg 1625
Vlooienburg 1625
Vlooienburg 1680
Vlooienburg 1680
Vlooienburg 1890
Vlooienburg 1890

De tentoonstelling is te zien van 2 oktober 2020 tot en met 28 februari 2021 in het Joods Historisch Museum. De opening is via een livestream te volgen, donderdag 1 oktober vanaf 18:00 uur.