For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Een commissie van experts onder leiding van UvA-historicus Paul Knevel gaat de Canon van Amsterdam kritisch onder de loep nemen. Na zeventien jaar is de canon namelijk toe aan een opfrisbeurt, vindt de gemeente Amsterdam. Ook UvA-hoogleraren Bart Wallet en Geertje Mak maken deel uit van de commissie.

Welke vijftig verhalen zijn het belangrijkst voor de geschiedenis van Amsterdam? De huidige Canon van Amsterdam is samengesteld in 2008, maar in de tussentijd zijn de perspectieven op de geschiedenis veranderd. ‘Zeventien jaar later komen er nieuwe vragen uit de samenleving, zijn er nieuwe inzichten ontwikkeld over geschiedenis, en zijn er nieuwe stemmen bij gekomen’, legt universitair hoofddocent Publieksgeschiedenis Paul Knevel uit. ‘Dus het is de hoogste tijd om weer eens kritisch te kijken: wat vinden we nou eigenlijk belangrijke verhalen over de stad?’

Het jubileumjaar Amsterdam 750 is een mooi moment om de canon te vernieuwen, vindt de gemeente Amsterdam. Het Stadsarchief stelde daarom in opdracht van de gemeente een commissie samen van negen mensen met verschillende achtergronden en expertises, onder wie ook UvA-hoogleraren Bart Wallet (Joodse studies) en Geertje Mak (Gendergeschiedenis). De commissie gaat zich in de komende maanden over de canon buigen. Ook krijgen Amsterdammers zelf de ruimte om aan te geven welke verhalen zij graag een plek zouden geven in de verzameling.

Een kapstok met verhalen

‘Het gaat de commissie vooral ook om de vraag hoe we de canon tot een levend instrument kunnen maken’, vertelt Knevel. ‘De geschiedenis van Amsterdam werkt immers door in het heden. Iedere generatie kijkt daardoor met nieuwe vragen en behoeften naar dat verleden. De canon is een kapstok met verhalen die kan dienen om met elkaar in gesprek te komen en over elkaars perspectieven te horen, om te kunnen discussiëren over wat Amsterdam tot Amsterdam maakt.’

De vernieuwde Canon van Amsterdam wordt in het najaar van 2025 gepresenteerd.

Dr. P. (Paul) Knevel

Faculty of Humanities

Geschiedenis